Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttäjäkokemustasi. Noudattaaksemme uutta sähköisen viestinnän yksityisyysdirektiiviä, meidän täytyy pyytää sinulta lupaa evästeiden asettamiseen. Lue lisää.
Suomalaiset arvostavat apteekkien palveluita
Lääkkeiden suorakorvausta, lääkeneuvontaa ja lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistusta pidetään tärkeimpinä apteekkipalveluina. Suorakorvausta, eli Kelan lääkekorvauksen saamista jo ostettaessa, pitää tärkeänä 92 %, lääkeneuvontaa 87 % ja lääkityksen tarkistusta 86 %.
Seuraavia olivat lääkevaihto edullisempaan vastaavaan reseptilääkkeeseen (81 %) ja reseptin uusimispalvelu (77 %). Tiedot ovat Taloustutkimus Oy:n Suomalaisten apteekkiasiointi 2019 -tutkimuksesta.
Apteekkien jo vakiintuneet palvelut koetaan tärkeiksi. Myös uudemmat palvelut nousivat esiin, ja niitä arvostivat eniten alle 35-vuotiaat. 50–64-vuotiaat pitävät tärkeimpänä reseptien uusimispalvelua.
Verkkoasiointia arvostaa neljä kymmenestä. Reilu kolmannes pitää tärkeinä erilaisia testejä ja mittauksia, lääkkeiden annosjakelua sekä kausi-influenssarokotteen rokotuspalvelua. Lääkkeiden kotiinkuljetus on tärkeää kolmelle kymmenestä.
– Uudet palvelut ovat vielä monille vieraita, ja siksi ne ehkä koetaan vähemmän tärkeiksi. Verkkoasioinnin ja kotiinkuljetusten tärkeys
todennäköisesti kasvaa sitä mukaa, kun niitä opitaan käyttämään, arvioi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila.
25 % vastaajista arvioi tärkeiksi sairaanhoitajan ja etälääkärin palvelut apteekin yhteydessä sekä terveydentilan ja elintapojen arvioinnin ja suositukset.
Naiset pitävät apteekkien palveluita tärkeämpinä kuin miehet. Samoin itä- ja pohjoissuomalaiset arvioivat apteekkipalvelut tärkeämmiksi kuin länsi- ja eteläsuomalaiset.
Näin tutkittiin
Suomalaisten apteekkiasiointi 2019 -tutkimuksen toteutti Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta Taloustutkimus Oy. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa 18.–22.1. ja siihen vastasi 1057 iältään 18–70-vuotiasta mannersuomalaista.
Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan 18–70-vuotiasta väestöä. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.