AJANKOHTAISTA

Siitepölyallergian hoito

Siitepölyallergian hoito

Suomessa lepän siitepölyä esiintyy usein jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Myöhemmin keväällä kukkii koivu ja viimeisenä kesällä heinät ja pujo.

Siitepölyallergia ilmenee usein silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena, nenän tukkoisuutena, kirkas­eritteisenä vuotamisena, kutinana tai aivasteluna sekä iho-oireina. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä. Poikkeavien oireiden syy kannattaa selvittää lääkärillä.

Allergiakauden tuloon kannattaa varautua ajoissa. Monilla allergialääkkeillä täyden tehon saavuttaminen vie useita päiviä. Esimerkiksi natriumkromoglikaattivalmisteiden kohdalla suositellaan käytön aloittamista jo ennen allergiakauden alkua.

Siitepölyallergian paikallishoito

Siitepölyallergian itsehoidossa suositellaan ensisijaisesti paikallishoitoa nenäsuihkeilla ja silmätipoilla.

Allergisen nuhan hoidossa tehokkaimpia lääkkeitä ovat nenään annosteltavat kortisonisumutteet. Allergiseen nuhaan on saatavilla myös antihistamiini- ja natriumkromoglikaattisumutteita. Ne sopivat myös lapsipotilaille aivan nuorimpia lukuun ottamatta.

Allergisiin silmäoireisiin suositellaan ensisijaisesti antihistamiinisilmätippoja. Myös natriumkromoglikaattitipat auttavat silmäoireisiin, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita.

Jos paikallishoito ei tuo riittävää apua, voi lisäksi ottaa antihistamiinitabletteja. Ne saattavat jo yksinään lievittää riittävästi lieviä allergisia oireita.

Apteekista saa apua sopivan lääkityksen valintaan ja neuvot oikeaan käyttöön.

Huolehdi nenän limakalvoista

Nenän limakalvoista on hyvä huolehtia huuhtelemalla epäpuhtaudet säännöllisesti limakalvoilta.

Huuhteluun voi käyttää esimerkiksi nenähuuhtelukannua tai valmiita huuhteluun tarkoitettuja suihkeita.

Mikäli nenän limakalvot kuivuvat esimerkiksi allergialääkityksen johdosta, nenän kostutussuihkeet auttavat.

Lähde: Itselääkitys Käypä hoito -suositus, www.käypähoito.fi 

Teksti: Janne Mikkola, farmasian tohtori, apteekkari, Pähkinärinteen apteekki