AJANKOHTAISTA

Rekisteriseloste

Henkilörekisterin rekisteriseloste

Rekisterin pitäjä

Sodankylän apteekki/Marjo Rajamäki

Jäämerentie 10

99600 Sodankylä

puh 016-612044, s-posti apteekki.sodankyla@apteekit.net

Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa, tietosuojavastaava

Roosa Kinnunen

puh. 040-7516903, s-posti roosa.kinnunen@apteekit.net

Rekisterin nimi

Asiakasrekisteri

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Asiakasrekisteri, asiakkaiden lääkeostojen seuranta

Rekisterin tietosisältö

Nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero, hoitokoti, allergiat ja yliherkkyydet, annosjakelutiedot, lääkeostot, eReseptipalvelun suostumus

Säännönmukaiset tietolähteet

Lääkeostot apteekin reseptipäiväkirjasta, eReseptipalvelun suostumuksiin asiakkaan allekirjoittama lupa yksityishenkilölle tai hoitokodille, tiliasiakkuussopimus, annosjakelusopimus

Markkinointi

Apteekin jakamassa lehdessä on sanaristikko, johon kerätään yhteystiedot arvontaa varten. Tietoja säilytetään vain lehden voimassaolon ajan kunnes arvonta on suoritettu, eikä niitä käytetä muihin tarkoituksiin. Myös Apteekin Facebook-sivuilla järjestetään arvontoja. Osallistuneiden nimitietoja ei talleteta muita tarkoituksia varten.

Tietojen säännönmukaiset luovutukset

Tietoja ei luovuteta muille kuin asianomaisille

Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

Tietoja ei siirretä EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

Rekisterin suojauksen periaatteet

Manuaalinen aineisto: eReseptipalvelun suostumuslomakkeet sekä tiliasiakassopimukset säilytetään riippukansioissa kaapissa. Tietoja ei katsota tarpeettomasti.

ATK:lla käsiteltävät tiedot: Rekisteri on apteekkijärjestelmässä, joka on suojattu. Pääsy apteekkiohjelmaan on vain henkilökunnalla. Rekisteriä ei katsota tarpeettomasti.

Tarkastusoikeus

Asiakkaalla on lainmukainen oikeus tarkastaa tiedot milloin tahansa. Rekisterin tarkastuksista, muutoksista ja korjauksista pidetään kirjaa. Tarkastustiedot tallennetaan tietosuojavastaavan kansioon.

Oikeus vaatia tiedon korjaamista

Tiedot korjataan asiakkaan pyynnöstä. Korjaukset tekee rekisteriä hoitaja henkilö Jaana Parviainen.

Muut henkilötietojen käsittelyyn liittyvät oikeudet

Muutokset tehdään vain asiakkaan kirjallisella luvalla. Sopimukseen perustuvat tiedot hävitetään asiakkaan sitä pyytäessä tai asiakkaan kuoltua. Havaituista ongelmista tai puutteista ilmoitetaan välittömästi rekisteriasioita hoitavalle henkilölle. Asianmukaista rekisterinkäyttöä seurataan.

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavaliosta helpotusta IBS-potilaalle

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsii noin 10–20 % suomalaisista. Kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva, jonka taustalla on usein suolen häiriintynyt liikkuvuus ja kipuherkkyys. IBS-potilailla on toistuvasti vatsakipuja, vatsan turvotusta, ilmavaivoja sekä suolen toimintahäiriöitä kuten ripulia tai ummetusta. FODMAP-hiilihydraattien on todettu aiheuttavan oireita suurimmalle osalle IBS-potilaista ja FODMAP-ruokavalion on todettu auttavan jopa noin kolmea neljästä, jotka kärsivät hankalasta ärtyvän suolen oireyhtymästä.

FODMAP-nimitys tulee hiilihydraattien englanninkielisistä nimistä fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols. Näitä huonosti ohutsuolesta imeytyviä hiilihydraatteja ovat fruktaanit, galaktaanit, raffinoosit, fruktoosi, laktoosi ja polyolit eli sokerialkoholit. Imeytymättömät hiilihydraatit päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla eli käymällä. Tämä voi aiheuttaa turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.

FODMAP-ruokavalio voi olla hyvä ratkaisu, varsinkin jos vatsavaivat rajoittavat elämää.Ruokavalio perustuu huonosti imeytyvien hiilihydraattien saannin rajoittamiseen oireiden mukaan. FODMAP-hiilihydraattien karsiminen ruokavaliosta vähentää kaasutuotantoa suolistossa ja veden sitoutumista ulosteeseen. Näin suolen venytys vähenee ja siitä aiheutuva kipu helpottuu, turvotus vähenee, ummetus tai ripuli vähenevät.

Ei elinikäinen ruokavalio

FODMAP-ruokavaliossa on tarkoitus rajoittaa vain niiden ruokien syömistä, joista vatsavaivat todennäköisesti johtuvat. Ruokavalion ei ole tarkoitus vähentää hiilihydraattien saantimäärää, vaan korvata sopimattomat tuotteet paremmin sopivilla.

Aluksi ruokavaliosta karsitaan 4–6 viikoksi kaikki merkittävimmät FODMAP-hiilihydraatit. Jos ruokavalio ei sinä aikana auta oireisiin, vatsavaivojen syy kannattaa tutkituttaa lääkärillä. Samoin, jos ilmenee äkillisiä vatsakipuja tai muita selittämättömiä vatsavaivoja, tulisi hakeutua lääkäriin.

FODMAP-ruokavalion ei tarvitse olla elinikäinen. Ideana on pikemminkin rauhoittaa ärtynyt vatsa ruokavalion avulla ja tuoda rajoitettavia ruoka-aineita pikkuhiljaa ja pienissä määrissä takaisin ruokavalioon.

Apua ravitsemusterapeutilta

Alun tiukemman rajoitusjakson jälkeen FODMAP-ruokavaliossa kokeillaan hitaalla tahdilla (noin 1 ruoka-aine/viikko) laajentaa ruokavaliota takaisin totuttuun ilman oireita. Tarpeettomia rajoituksia ei ole tarkoitus jättää ruokavalioon. 

Ruokavalion koostamiseen kannattaa hakea apua ravitsemusterapeutilta, jolloin siitä tulee varmemmin turvallinen.Turhan rajoittuneena FODMAP-ruokavalio voi kaventaa monipuolista ruokavaliota ja jopa altistaa liian vähäiselle ravintoaineiden saannille.

Vältä näitä

Vaihda esimerkiksi näihin

Ruis, ohra, vehnä

Kaura, quinoa, riisi, maissi, tattari, hirssi, tai speltti, jos mahdollista

Sipuli, valkosipuli

Mausteet, yrtit

Kaali, kukkakaali, parsa, purjo, tankoparsa, maa- ja latva-artisokka, punajuuri, fenkoli, avokado, sienet

Kurkku, tomaatti, porkkana, munakoiso, lehtisalaatti, kesäkurpitsa, kurpitsa, pinaatti, paprika, kiinankaali, peruna, lanttu, nauris, bataatti

Palkokasvit, pavut, herneet, linssit, soija ja soijarouhe

Tofu, tempeh

Omena, omenamehu, päärynä, päärynämehu, kirsikka, aprikoosi, persikka, nektariini, luumu, vesimeloni, mango, rusinat ja muut kuivatut hedelmät

Banaani, appelsiini, mandariini, satsuma ja muut sitrushedelmät, hunajameloni, cantaloupemeloni, kiivi, passionhedelmä, ananas, viinirypäleet, mustikka, vadelma, mansikka, karpalo, puolukka

Cashew- ja pistaasipähkinät, suurina annoksina hasselpähkinät ja mantelit

Muut pähkinät ja siemenet

Laktoosi-intolerantikolla tavalliset maitotuotteet

Laktoosi-intolerantikolla laktoosittomat maitotuotteet, jogurtti, viili, piimä, kypsytetyt juustot

Hunaja, hedelmäsokeri, fruktoosisiirappi, ksylitoli, sorbitoli, sokerittomat pastillit ja purukumit

Sokeri

Kofeiini, hiilihappopitoiset juomat, alkoholi suurina määrinä

Musta ja vihreä tee

Lähteet:

terve.fi

terveyskirjasto.fi

hyvavatsa.fi